ETZ ziekenhuis voert nieuw concept voor eten in

Het ziekenhuis ETZ in Tilburg heeft een nieuw concept voor eten ontwikkeld. Het nieuwe concept heet ‘Eten voor jou‘ en is gericht op een sneller herstel van patiënten door meer aanbod en meer keuzevrijheid te bieden. Amyyon levert de software waarmee het proces van eten bestellen en leveren op rolletjes loopt.

Met Eten voor jou biedt ETZ de patiënt een ruim menuaanbod. Naast de standaardmaaltijden ontbijt, lunch en diner zijn er nog zes eetmomenten per dag. Het menu is in samenwerking met diëtisten samengesteld en past in een dieet dat gericht is op een voorspoedig herstel. Bij de samenstelling van de maaltijden en tussendoortjes is rekening gehouden met de werking van de medicatie. Lunch en diner worden à la carte besteld en binnen 45 minuten geleverd.

Na het formuleren van een beleid ten aanzien van Eten voor jou, is met de hulp van Amyyon het logistieke proces ontwikkeld en de software ontwikkeld.

Het proces begint met de keuken die een menu samenstelt. De diëtist kan bij de patiënt aangeven of een dieet van toepassing is, bijvoorbeeld zoutarm, koolhydratenarm, glutenvrij, vegetarisch of diabetes. Daarnaast kan bijvoorbeeld rekening worden gehouden met een operatie.

De patiënt kan kiezen uit een aanbod dat hierbij past. Een bestelling kan verder worden gepersonaliseerd door bijvoorbeeld te kiezen voor extra groente of een kleinere portie. 

Naast het eten is er aandacht voor bewegen. Dit levert net als eten en drinken een belangrijke bijdrage aan de gezondheid en het herstel van de patiënt. Daarom kan de patiënt in het ETZ voortaan zelf kiezen waar de maaltijd wordt genuttigd - bij voorkeur aan tafel op de kamer of ergens anders in het ziekenhuis. Ook het tijdstip kan de patiënt zelf bepalen. 

Amyyon Food, de software, van Amyyon maakt inzichtelijk wie (patiënt) welke maaltijd heeft besteld (menu keuze), welke bijzonderheden (dieetwensen) daarvoor gelden, waar deze maaltijd genuttigd zal worden en wanneer (tijdvak). Een groot deel van deze keuzemogelijkheden was al standaard in onze software aanwezig. In de samenwerking met ETZ is de software doorontwikkeld.

In een interview in de krant BN de Stem legt Eline Vermeulen, hoofd Voeding van ETZ, uit wat de achterliggende ideeën zijn. Het complete interview is hier te vinden.